Baget Elmaslar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

21-03-2023 15:53
Baget Elmaslar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Baget Elmasların Sırları

Baget elmaslar söz konusu nişan ya da evlilik olduğunda açık ara kazanan yüzüklerdir. Daha rafine bir görünüm sunarken diğer seçeneklere göre çok daha estetiktirler. Farklı çeşitlerinin bulunmasının yanı sıra sofistike ve ısmarlama görünmesini sağlayacak birçok seçenek de sunmaktadır.

Baget Pırlantaların Kısa Tarihi

Baget pırlantalar ilk başlarda hogback olarak anılmaktaydı. 16. Yüzyılın başlarından itibaren hayatımızda olan bu mücevher ilk başlarda harfler için kullanıldı. 1912 yılına gelindiğinde ise Cartier tarafından bugün bildiğimiz baget yüzükler yaratıldı. Bu sebeple de Art Deco döneminin en temel ögesi olmaktadır.

Baget Pırlantaların Özellikleri ve Ölçüleri

Baget elmaslar uzun ve ince çerçeveleri ile gözden kaçırmak zordur. 14 faset ile kademeli kesime sahip olan bu yüzükler diğer bir yandan daha fazla ışıltı kazanmak için üçgen, uçurtma ve basamaklı kesim ile karışık olarak da tasarlanabilmektedir.

Baget pırlantaların kenar uzunluklarının oranı ise tipik olarak 5:1 oranında olmaktadır. Ancak nadir olarak kare baget yüzüklere de rastlamak mümkün olmaktadır. Baget yüzüklerde ana taşın yanında merkezin ışığının kaybolmasına izin vermeyen küçük taşlar da kullanılabilmektedir.

Dikdörtgen Baget Elmaslar ve Konik Baget Elmaslar

Altın baget yüzük modelleri temel olarak iki farklı türe ayrılmaktadır. Bu modellerin ilki dikdörtgen baget elmaslar olmaktadır. Bu elmasları 90 derecelik açılara ve karşılıklı paralel kenarlara sahip olmaktadır. Çok yönlü olmasının yanı sıra vurgu ya da merkez pırlanta olarak da kullanılabilmektedir. Sadece yüzüklerde değil kolye, bileklik ve küpeler için de en mükemmel seçeneklerden birisi olmaktadır.

Konik baget elmaslar ise diğer seçeneğe göre çok daha nadir olmaktadır. Bu modellerin bir ucu daha uzun olurken karşı kenarı daha kısa olmaktadır. Bunun yanında uzun kenarları da paralel değildir. Elmasın sahip olduğu bu özellikler parmakların daha uzun ve ince görünmesini sağlamaktadır. Bu sebeple de özellikle vurgu taşları için kullanılmaktadır.

Baget Pırlanta ve Zümrüt Kesim Pırlantalar

Baget pırlantaların zümrüt kesimli taşlara benzediği bilinen bir gerçektir. Ancak her ikisi arasında ciddi farklar bulunur. Aralarındaki en ciddi fark ise köşeleridir. Her iki kesim de uzun ve dikdörtgen olmasına rağmen baget pırlantanın köşeleri sivri olurken zümrüt kesimli taşların köşeleri kesiktir. Bunun yanında pırlantaların konik şekilleri tamamen kendilerine özgü olmaktadır. Zümrüt kesimlerinde ise her zaman için paralel zıt kenarlar bulunmaktadır.

Zümrüt kesim ile bagetler arasındaki bir diğer fark ise faset sayılarının farkıdır. Baget kesimlerde 14 faset bulunurken zümrüt kesimlerde ise 50 ile 58 arasında değişiklik göstermektedir. Kesimler arasındaki bu farklardan dolayı baget pırlantalar zümrüt kesimine göre daha uzun ve daha dar bir kesime sahip olmalarının yanı sıra fasetlerinin de az olması inklüzyonları daha kolay göstermelerini sağlamaktadır.

Bu farklar aynı zamanda baget kesimin yan ve vurgu taşlarında kullanılmasını daha yaygın olmakla birlikte zümrüt kesim ise merkez taş olarak kullanılmaktadır. Büyük karat pırlantaların nadir olması da merkez taş için baget pırlantanın kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Bu sebeple de altın baget yüzük modelleri son derece değerlidir.

Baget Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Baget pırlanta alışverişine çıkmadan önce pırlanta kalitesinin nasıl belirlendiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede bütçenize en uygun ve en iyi baget pırlantayı seçebilirsiniz. Bu konuda Güneş Jewelry’e de güvenebilirsiniz.

Kesim

Daha öncesinde belirttiğimiz sebeplerden dolayı baget taşlar genellikle yan taşlar olarak kullanılmaktadır. Bu durum da elmas raporunda yer almamalarına neden olur. Bunun yerine merkez baget taşlarının toplam karat ağırlığı, rengi ya da berrak aralığı yer almaktadır.

Tektaş ayarında bir baget alacaksanız o zaman bakmanız gereken nokta mükemmel veya çok iyi bir simetriye sahip olmalarıdır. Taşın kademeli kesiminde en ufak kusurların dahi gözle görülebilir. Bu sebeple de fasetlerin simetrik, paralel ve dik olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Eğer yüzüğünüzün yanında başka parçalar da alacaksanız o zaman diğer parçalardaki taşların büyüklüğünün yüzüğünüzdeki taşlar ile aynı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer konik alacaksanız o zaman genişliklerine de dikkat etmeniz gerekir.

Renk

Büyük tabanlarının yanı sıra fasetlerinin de az olması sebebiyle gövde rengini iyi maskeleyemeyen baget pırlantaların renginin solmaması için merkez taşınız ile eşleşmesi gerekir. AD ile H aralığındaki renk baget pırlantalar için ideal olmaktadır. Ancak yan taşların merkez taşına renk olarak uyması durumunda renklerin önemi ortadan kalkmaktadır.

Netlik

Netlik de renkler ile benzer özellikler göstermektedir. Çünkü baget pırlantalarda yanlış elmas noktasının kullanılması sebebiyle kolaylıkla bozulabilirler. Bu sebeple de kristaller ya da küçük çizgiler gibi minimal noktalar büyük bir sorun oluşmasına neden olmaktadır.

VS2 berraklık derecesi ise büyük sorunlardan kaçınmak için en iyi seçeneklerden birisi olmaktadır. Ancak biraz daha fazla araştırma yaparak daha düşük derecelerde de mükemmel taşlar bulabilirsiniz. Baget yüzüklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise taşın tablasındaki kusurlardır. Buradaki kusurların görülebilmesi için ise kuyumcu merceğinden yardım alınması gerekir.

Sonuç olarak göz alıcı baget yüzük için bütünlüğe dikkat etmeniz gerekir. Renk ve berraklığın yanı sıra uyumun yakalanmasına da dikkat edilmesi gerekir. Sizin veya sevdiğiniz için en doğru baget yüzük seçenekleri için Güneş Jewelry’e güvenebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.